De houtgestookte Ducktub bij jouw accommodatie

Je bent een heerlijk weekje of weekendje weg in eigen land! Een mooie bijkomstigheid: er staat een houtgestookte hottub van Welvaere! Hieronder vind je alles dat jij moet weten over het gebruik van de Ducktub.

 1. De do's en don'ts bij het gebruiken van een houtgestookte hottub
 2. Het vullen en legen van de hottub (als je dit zelf moet doen)
 3. Het stoken van de houtkachel tot de ideale hottub temperatuur 
 4. Het gebruik van eventuele systemen 
 5. Hygiëne voordat je in de hottub stapt
 6. Waar je op moet letten qua veiligheid
 7. Wat je het beste kunt doen als je klaar bent 

1. De do's en don'ts bij het gebruiken van een houtgestookte hottub

Do’s

 • Douchen. Douche voordat je in de hottub stapt. Om ervoor te zorgen dat het water van de hottub zo lang mogelijk schoon en fris blijft raden wij aan om jezelf eerst af te douchen zonder zeep. Bodylotions, zonnebrand en zeep op onze huid kan er namelijk voor zorgen dat er een olieachtig laagje in het water van de hottub achterblijft en het water vies wordt. 
 • Schone voeten. Gebruik slippers of een teiltje met water voordat je de hottub in stapt. Zo zorg je ervoor dat er weinig vuil mee de hottub in wordt genomen.
 • Kinderen onder toezicht.  Zorg ervoor dat kinderen altijd onder toezicht van een volwassenen in de hottub zitten. 

Don’ts

 • Duiken & springen. De hottub is niet gemaakt om in te duiken of te springen.
 • Eten. Geen eten in de hottub. Etensresten die via de handen of tijdens het eten in het water van de hottub terecht komen, zullen de kwaliteit van het water aantasten.
 • Scherpe objecten. Neem geen scherpe objecten mee de hottub in.
 • Kachelbuis vastpakken. Zodra het hottub kachel wordt opgestookt, zal de kachelbuis warm worden. In de meeste gevallen zit er een hitteschild om de kachelbuis van de hottub kachel. Deze beschermt de hete buis tegen aanrakingen, dit schild kan worden aangeraakt en wordt niet warm. Vermijd contact met de kachelbuis zelf.

2. Het vullen & legen van de hottub (als je dit zelf moet doen)

Je kunt de hottub vullen door een tuinslang in de hottub te hangen. Onze Ducktubs zijn standaard voorzien van een Gardena koppeling inclusief een kogelkraantje. Het voordeel hiervan is dat je de hottub hierdoor gemakkelijk kunt legen. De tuinslang koppel je aan en het kogelkraantje draai je open. Je moet bij het legen ook de kachel leeg laten lopen. Dit doe je door de kachelstop op de kachel open te draaien of eruit te trekken.

3. Het stoken van de houtkachel tot de ideale temperatuur

Voordat je begint met stoken is het belangrijk dat het bad gevuld is tot 10 cm onder de rand. Op deze manier is de kachel gevuld met water. Doe je dit niet, dan werkt de natuurlijke circulatie niet en kan de kachel zichzelf niet koelen. Hierdoor kan de kachel kapot gaan.

De beste manier om je kachel te stoken is de Zwitserse methode. De Zwitserse methode zorgt voor de meest efficiënte manier van warmte en brandt het langste. Voor het stoken van de hottub is het belangrijk dat je onbewerkt stookhout gebruikt. Wanneer er een isolerende cover bij de Ducktub zit, is het handig om deze op de hottub te laten liggen tijdens het stoken. Zo verliest het water zijn warmte niet gelijk. 

In deze video leggen wij uit hoe het stoken werkt:

De ideale temperatuur

De ideale hottub temperatuur ligt rond de 38 graden. In de zomer wellicht wat koeler dan in de winter.
Wanneer het water warmer wordt dan 40 graden, kan dit al gevaarlijk zijn. Houd daarom altijd een thermometer in het water om de temperatuur in de gaten te houden.

4. Het gebruik van eventuele systemen

Zitten er bubbels, jets of onderwaterverlichting op de hottub? Dan kun je deze gemakkelijk aan en uitzetten door op de knoppen te drukken aan de buitenkant van de hottub. De knoppen voor het bubbel-, jet- en ledsysteem werken op basis van luchtdruk, dit betekent dat de knop volledig moet worden ingedrukt en losgelaten om de systemen aan en uit te zetten.

5. Hygiëne voordat je in de hottub stapt

Om het water in de hottub zo fris mogelijk te houden, is het goed om zo schoon mogelijk in de hottub te stappen. Dit doe je door jezelf van te voren altijd even af te spoelen, zodat er geen crème en/of zeep meer op je lichaam zit. Loop vervolgens op je slippers of schoenen naar de hottub, zodat je geen viezigheid van buiten mee het water in neemt.

6. Waar je op moet letten qua veiligheid

Waar vuur is, is het natuurlijk belangrijk om voorzichtig te doen. We adviseren om kinderen nooit zonder toezicht in de hottub te laten. Daarnaast is het belangrijk om nooit de kachelpijp aan te raken. Zit er een hitteschild omheen (zoals op de afbeelding hieronder)? Dan biedt dat bescherming tegen de hete kachelbuis, maar wees altijd voorzichtig. Check ook altijd de temperatuur voordat je de hottub in stapt. Te warm water, vanaf 40 graden, kan al gevaarlijk zijn.

Hitteschild-1024x1024

7. Wat je het beste kunt doen als je klaar bent 

Wanneer je klaar bent met genieten in de hottub, kun je het vuur in de houtkachel vanzelf uit laten gaan. Is er een cover aanwezig? Dan raden we aan om die op de Ducktub te leggen. Zo blijft het water warm voor als je er de volgende ochtend weer in wilt!

We wensen je heel veel plezier en mooie momenten toe in de hottub!