Er zitten gladde randen in mijn hottubkuip wat kan ik doen om dit op te lossen?

De hottubkuip heeft gladde randen. Dat is vervelend en niet de bedoeling. Er zijn twee dingen die dit kunnen veroorzaken; 1. Biofilm 2. Algengroei (meest voorkomende)

1. Biofilm

Biofilm is een dunne, stroperige laag van stoffen die zich vasthecht aan de hottubkuip. Dit betekent ook dat je het niet makkelijk weg kunt spoelen. 


Biofilm is resistent tegen chloor en ook UV-licht helpt niet om dit tegen te gaan, dus blijft het groeien. Biofilm kan ook gaan zitten in de leidingen van bijvoorbeeld het jetsysteem, in de kachel/verwarming en het filtersysteem. Biofilm kan in jouw hottub komen door zeepresten, lichaamsolie en zelfs kalk wordt opgeslagen in de biofilm. 


Wat kan ik doen tegen biofilm?

  1. Allereerst is het heel belangrijk dat de waardes van het water altijd kloppen, wanneer dit het geval is, heb je namelijk de minste kans op problemen met je water;
  2. Om ervoor te zorgen dat er geen zeepresten etc. in het water terecht komen raden wij altijd aan om geen zeep in de hottub te gooien (alleen middeltjes die hiervoor bedoeld zijn) en voordat je in de hottub stapt even te douchen. Zo neem je bijvoorbeeld geen restjes bodylotion en deo mee de hottub in;
  3. Er zijn een aantal middeltjes die biofilm helpen te voorkomen of verwijderen
    1. SpaBalancer voorkomt biofilmvorming. Dit doet dit middel door het inkapselen van bacteriën, vuil, oliën en zelfs kalkaanslag. Dit wordt op deze manier verwijdert door de filtratie. 
    2. Ultrashock kan je gebruiken om biofilm te verwijderen. Ultrashock lost de polysacchariden op die de biofilms vormen. Houd er wel rekening mee dat als je al een geruime tijd biofilm in de hottub hebt zitten, dit best wel een poosje (meerdere maanden) kan duren. 

Een goed begin voor het verwijderen van de biofilm is om een basisreiniging uit te voeren met spabalancer en ultrashock. Je blijft deze middelen gebruiken tot de biofilm helemaal weg is.

2. Algengroei


De tweede mogelijkheid is algengroei. Je hebt snel genoeg door of het algen zijn of biofilm is wat zich aan jouw hottub kuip heeft gevestigd. Wanneer je algengroei in de hottub hebt moet je een chloorshock uitvoeren en algicide aan het water toevoegen op het moment dat je weer schoon water in de hottub doet. 


Blijkt het toch biofilm te zijn, dan weet je dit vrij snel nadat je de hottub weer gevuld hebt. Door de chloorshock zullen de algen verwijderen, maar zoals we hierboven lezen heeft chloor geen effect op biofilm. De gladde randen zullen dan helaas nog steeds in de hottub zitten.