Hoe controleer ik de kwaliteit van mijn water?

Wanneer je een Ducktub hebt is het natuurlijk fijn dat je altijd in schoon en fris water kunt stappen. Als je een filter hebt en twijfelt over de kwaliteit van het water of als je niet tevreden bent hiermee, dan kun je de volgende stappen volgen.

1. Controleer of de UV-lamp werkt
Of de lamp werkt zie je doordat er blauw licht vanaf komt. Het controleren van de UV-filter kan door de aansluiting van deze lamp (het transparante PVC) te verduisteren. Van afstand bij daglicht kun je dit namelijk niet te zien. Hierna moet je de stekker uit het stopcontact halen om ervoor te zorgen dat die niet doorbrand.


2. Voer een Backwash uit en laat het overige water uit de hottub lopen. Met de backwash geeft het filter zichzelf een spoeling. Voordat je dit doet, haal je altijd eerst de stroom van het filter af. Zet de hendel om naar de backwashfunctie en zet dan de stroom er weer op.Na de backwash moet je de rinsefunctie gebruiken. Door de backwash wordt de kop van de filterpomp gespoeld en blijft er soms nog wat viezigheid hangen in de kop. De Rinse-functie spoelt de hele kop. Het kleine glaasje in de kop, is de indicatie of je kan stoppen met rinse. Als dat gevuld is met alleen maar water is de hele kop schoon. Met de backwash kun je ook het grootste gedeelte water uit de hottub halen. Stop wel met backwashen op het moent dat het waterniveau ter hoogte van de bankjes is, zodat het filter niet zonder water loopt.Hoe je moet backwashen zie je hier: https://www.youtube.com/watch?v=AN4x2FAZTt0&t=2s


3. Maak de kuip schoon en spoel de kachel door

De kuip kun je het beste schoonmaken met een niet agressief schoonmaakmiddel. Bijvoorbeeld afwasmiddel of allesreiniger. Spoel de kuip goed af na het schoonmaken en zorg dat al het water met schoonmaakmiddel uit de kuip is. 


Wat wij vaak zien is dat de kachel wordt vergeten met schoonmaken. Ook deze staat in verbinding met het water en ook hier kan dus viezigheid in komen te zitten. Deze kun je het beste schoonmaken door hem door te spoelen met de tuinslang via de kachel doorvoeren aan de binnenkant van de kuip. Vergeet de kachelstop er niet uit te halen, zo loopt het water en de viezigheid de kachel uit. 


4. Controleer het filtermedium

Wij vullen onze filtersystemen met filterglas, dit medium gaat zo’n tien tot 15 jaar mee. Het is goed om dit ook te controleren en indien nodig te vervangen. Vaak merk je wel dat het nodig is om dit te vervangen doordat het filter niet al het vuil meer opzuigt vanuit de hottub. 


5. Vul de hottub weer met water

Wanneer je zeker weet dat je alle stappen hierboven goed hebt gedaan kun je de hottub weer vullen met water. Vergeet hierbij niet het afvoertje te sluiten en de kachelstop goed dicht te draaien. 


6. Voer een korte Backwash uit

Doe hierbij hetzelfde als bij stap twee, deze backwash mag alleen wat korter. Dit moet omdat het filter nog gevuld is met het oude water, voer je deze backwash niet uit dan belandt het vieze water met de bacterie direct weer in het schone water. 


7. Meet de waardes van het water

Bij schoon en fris water kloppen de waardes van het water altijd. Dat zijn de alkaliniteit; deze zorgt voor opvangen van schommeling in de HP-waardes. En de PH-waarde zorgen voor de juiste werking van chloor. Het testen van deze waardes kun je doen met teststrips.


Het is belangrijk om de waardes van het water te blijven meten en op peil te houden. Daarnaast is het ook belangrijk om te starten met het 24 uur per dag  filteren van de hottub. Wanneer je in de hottub zit, raden wij aan het filter uit te zetten en wanneer je er weer uit gaat zet je het filter weer aan.