Hoe maak ik mijn saunakachel schoon?

Het belangrijkste onderdeel binnenin de sauna is natuurlijk de kachel. Zonder de kachel is het niet mogelijk om de intense warmte te creëren die jij zo fijn vindt. Daarom is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt en schoonmaakt.

De houtgestookte kachel schoonmaken

De kachel schoonmaken doe je door al het as uit de kachel te halen. Dit kun je doen met een stoffer en blik en door de aslade helemaal uit de kachel te halen. Neem een lege emmer mee waar je gemakkelijk al het vuil in kunt gooien. 

De buitenkant van de kachel kan gewoon afgenomen met een doekje en een simpel huis, tuin en keuken schoonmaakmiddel of warm water. 

Kachelruitje schoonmaken met thee

Het kachelruitje is een ander verhaal. Wist je dat je een ruitje van een kachel namelijk schoon kunt maken met thee? Je gebruikt een vochtig theezakje, dat kan prima het zakje zijn waar je net nog thee van hebt gedronken, het hoeft dus zeker geen nieuwe te zijn. Je kunt er voor kiezen om met het theezakje de kachelruit schoon te vegen. Of gebruik gewoon een kop sterke thee met een stuk keukenrol. Je veegt de viezigheid direct van het ruitje.

Het kan natuurlijk zijn dat dit niet werkt, niet getreurd er zijn ook andere oplossingen. Je kunt bijvoorbeeld ook het as/houtskool uit de kachel gebruiken om de ruit mee schoon te vegen. Houtskool heeft namelijk een enorme reinigende werking. Uiteraard kun je ook gewoon een middeltje van HG gebruiken voor het schoonmaken van de kachelruit. 

De elektrische kachel schoonmaken

Doordat je eigenlijk niet zoveel aan de elektrische kachel komt wordt deze ook niet zo vies. De knoppen die je gebruikt om de temperatuur in te stellen zijn wellicht de onderdelen die het meest vies zijn. De buitenkant van de elektrische kachel kun je het beste schoonmaken met een simpel sopje. Let er wel altijd op dat dit niet een te bijtend middel is.

Saunastenen schoonmaken

Wanneer je regelmatig water met een geurtje over de kachel en de saunastenen heen gooit, hebben deze onderdelen ook geregeld een schoonmaakbeurt nodig. Gemiddeld moet je de stenen twee keer in het jaar allemaal uit de kachel halen en deze schoonmaken. Er blijven namelijk altijd resten van de opgieting en eventueel stof of ander vuil tussen de stenen liggen, dit kan zelfs brandbaar zijn.

Haal daarom regelmatig alle stenen uit de kachel en maak ze schoon met een sopje. Stop ze pas weer terug in de kachel op het moment dat de stenen helemaal droog en schoon zijn. Het kan voorkomen dat er een steen tussen zit die niet meer schoon te krijgen is. Stop deze dan niet meer terug, maar gooi deze weg. Het vuil dat onderin de kachel ligt kun je er nu gemakkelijk uithalen met een stoffer en blik. Bestel hier nieuwe stenen.