Hoe verwarm ik de sauna met een houtgestookte kachel?

De houtgestookte sauna vergt iets meer moeite om aan te steken dan de elektrische, maar daar krijg je natuurlijk veel sfeer en karakter voor terug.

Afhankelijk van het model kan je de sauna kun het beste een uurtje van te voren aansteken door middel van de Zwitserse stookmethode.  Bij de Zwitserse stookmethode laat je het vuur van boven naar beneden branden. Hierdoor ontstaat er minder rook dan op de ‘normale’ manier. Hoe de Zwitserse manier precies werkt, leggen we in deze video uit:

De kachel kun je harder of zachter laten branden door de luchttoevoer verder op of dicht te zetten. De sauna zal via de gelijkmatige warmte van de kachel naar een temperatuur stijgen die jij aangenaam vindt. Is die temperatuur bereikt? Dan stel je de luchttoevoer van de saunakachel zo in, dat het vuurtje rustig blijft doorsudderen.

Waarschijnlijk zal dit tussen de 75 en 100 graden zijn. Nu kun je je ogen sluiten, achterover leunen en genieten van de warmte en de geur van brandend hout. Wanneer je klaar bent met de saunasessie, sluit je de luchttoevoer van de kachel zodat het vuur dooft.