Hoe werkt het stoken van de houtkachel?

Voordat je begint met stoken is het belangrijk dat het bad gevuld is tot 10 cm onder de rand. Op deze manier is de kachel gevuld met water. Doe je dit niet dan kan de kachel zichzelf niet koelen en gaat deze kapot. 

De beste manier om je kachel te stoken is de Zwitserse manier. De Zwitserse manier zorgt voor de meest efficiënte manier van warmte en brandt het langste. Voor het stoken van de hottub is het belangrijk dat je goed stookhout gebruikt dat altijd onbewerkt is. Wanneer je een isolerende cover hebt is het handig om deze op de hottub te laten liggen. Zo verliest het water zijn warmte niet gelijk. 

In deze video leggen wij uit hoe het stoken werkt:

Met de peddel kun je het verwarmen van het water versnellen. Je mengt namelijk het koele water met de warme laag. Je voorkomt hier ook mee dat het water bovenin een stuk warmer is dan aan de onderkant.

LET OP

De kachel mag echt nooit aangestoken worden op het moment dat er geen water in de hottub zit. Onze hottub kachels zijn gemaakt om het water te verwarmen. Wanneer er geen water door de kachel loopt kan de kachel zijn warmte niet kwijt. Het gevolg hiervan is dat de kachel krom gaat trekken, lekken en uiteindelijk kapot gaat. Door de kachel zonder water te stoken vervalt de garantie.

Download handleiding stoken volgens Zwitserse methode