Moet ik de pH- en TA-waarde van het water checken?

De pH- en TA-waarde van het water zijn belangrijk voor het behouden van hygiënisch water. Controleer het hottub water dus regelmatig en pas het zo nodig aan.

De optimale werking van chloor – en andere desinfectiemiddelen – is afhankelijk van de juiste pH-waarde; welke weer afhankelijk is van de TA-waarde. Met de juiste TA-waarde kan de pH-waarde stabiel blijven en met de juiste pH-waarde kunnen desinfectiemiddelen goed tot hun recht komen.

PH-waarde 

De pH-waarde geeft de zuurtegraad van het water aan. Ideaal is als deze tussen de 7.2 en 7.6 ligt. Als de pH-waarde hieronder komt te liggen, wordt het toegevoegd chloor snel verbruikt. Bij een te hoge pH-waarde verminderd de werking van chloor aanzienlijk en kunnen er huid- en oogirritaties ontstaan.

In onze webshop vind je meetstrips  om de pH-waarde van het water te meten. Daarnaast zijn er online verschillende producten te vinden om de pH-waarde te verhogen (pH+) of te verlagen (pH-). Voor de pH+ wordt vaak natriumbicarbonaat gebruikt: beter bekend als de huis-tuin-en-keuken baking soda.

TA-waarde

De TA-waarde staat voor de totale alkaliteit (totale hoeveelheid aan Alkalische stoffen) van het water en verwijst naar de capaciteit van het water om de zuren te neutraliseren en de TA-waarde te stabiliseren. Het beste is als de TA-waarde tussen de 80 en 120 ppm (milligram per liter) ligt. Bij een te lage TA-waarde zal de pH-waarde te veel schommelen en ontstaan dezelfde problemen als bij een te lage pH-waarde. Bij een te hoge TA-waarde is de pH-waarde erg moeilijk te corrigeren, ontstaat er kalkaanslag, troebel water en de dezelfde problemen als bij een te hoge pH-waarde.

Met de meetstrips in onze webshop meet je de TA-waarde. Online zijn er producten te koop, zoals verlagers (TA-) en verhogers (TA+).

Hier lees je meer over het toepassen van chloor.