Waar moet ik op letten in de winter?

Als je een hottub in de tuin hebt staan, krijgt deze te maken met verschillende weersomstandigheden. Over het algemeen kan hij daar goed tegen, maar als het vriest is het goed om extra op te letten.

In deze video leggen we je uit waar je op moet letten:

 

De kuip van de hottub kan prima tegen vorst, maar de kachel heeft hier meer moeite mee. Als het water in de kachel bevriest, is het namelijk mogelijk dat de kachel vervormd of dat er barsten ontstaan in de kachelwand. Dat wil je voorkomen, en daarvoor zijn 4 opties, afhankelijk van de hottub die je hebt en het gebruik ervan.

Optie 1: Houtkachel 🔥

Als je jouw houtgestookte Ducktub in de winter regelmatig wil gebruiken (wat een heel goed idee is ❄️), is het handig om deze regelmatig even op te stoken, zodat het water niet zo ver afkoelt dat de leidingen bevriezen. Het beste is als het water boven de 15 graden blijft. Als je een filtersysteem hebt, raden we aan deze 24/7 te laten draaien. Dit zorgt ervoor dat het water blijft circuleren en dat het niet snel bevriest.

Druk een plugstop (deze is bij ons te verkrijgen) in de afvoer van de Ducktub en laat die zitten. Daarna draai je het kraantje van de tub open zodat het water dat in de leiding zit er uit kan. 

Optie 2: Houtkachel 🔥

Heb je een houtgestookte hottub en ben je niet van plan die te gebruiken in de winter? Dan raden we aan hem volledig leeg te laten lopen.

Belangrijk is om ook de kachel leeg te laten lopen door de kachelstop eruit te halen, de bubbels en jets even aan te zetten zodat het water ook uit die leidingen loopt en de twee aftapdopjes op het filtersysteem los te draaien zodat alles helemaal leeg is. 

Optie 3: Hybride 🔌

Heb je een hybride Ducktub? Dan kun je ervoor kiezen om het water in de winter alleen elektrisch te verwarmen. Je kunt 'm dan het beste boven de 15 graden laten staan.

Draai 2 vriesstoppen in de doorvoeren (deze zijn verkrijgbaar in onze webshop) en draai het kraantje van de kachel los zodat het water dat in de kachel zit er uit kan lopen. Laat de vriesstoppen in de Ducktub zitten zodat er geen water van de Ducktub naar de kachel kan komen. Druk een plugstop (deze is bij ons te verkrijgen) in de afvoer van de Ducktub en laat die zitten. Daarna draai je het kraantje van de tub open zodat het water dat in de leiding zit er uit kan.

Optie 4: Elektrisch ⚡️

Als je een elektrische hottub hebt kun je deze in de winter het beste boven de 15 graden laten staan. 

Daarnaast kun je het filtersysteem ook het beste 24/7 laten draaien zodat het water blijft circuleren. Druk een plugstop (deze is bij ons te verkrijgen) in de afvoer van de Ducktub en laat die zitten. Daarna draai je het kraantje van de tub open zodat het water dat in de leiding zit er uit kan.

Gebruik de cover

Door het toevoegen van verschillende opties aan de hottub zoals een deksel en isolatie, is de kans op bevriezen minder. Wanneer je alleen isolatie hebt, zal de warmte zonder deksel natuurlijk sneller verdwijnen dan wanneer je er wel een deksel bij hebt. Hierdoor kan de warmte niet weg uit de hottub en zal het langer duren voordat het water afkoelt en kan gaan bevriezen. Zorg er wanneer je een cover op de hottub hebt liggen wel altijd voor dat deze sneeuwvrij is. Door het gewicht van de sneeuw kan deze namelijk gaan doorzakken. 

Houd het weerbericht goed in de gaten dit seizoen

Zo kun je er zo lang mogelijk van genieten. Heb je ergens vragen over? Neem gerust contact met ons op!