Wat zijn de stroomkosten van een sauna?

Wanneer je de sauna laat verwarmen door een elektrische kachel wordt de kracht altijd weergegeven in kilowatt. Bijvoorbeeld onze Harvia Cilindro. Deze kachel heeft een vermogen van 9 kW. Dat betekent dat wanneer de kachel een uur lang aan staat deze ongeveer 9 kW aan energie verbruikt. Je kunt dat ook beschrijven als 9 kilowatt uur (9kWh).

Volgens Pricewise is de gemiddelde kWh-prijs in Nederland 40 cent voor 1kWh. Wanneer deze Harvia Cilindro kachel dus een uur aanstaat verbruik je ongeveer 9 keer 40 cent. Dat komt neer op ongeveer € 3,60 per uur. Wanneer je dus een ander type kachel hebt kun je ditzelfde rekenvoorbeeld gebruiken: Het aantal kWh x 40 cent. Dit zijn de kosten per uur.

Uiteindelijk hangen deze kosten natuurlijk af van het gebruik. Maak je er iedere avond gebruik van of maar een uurtje per week. Een elektrische saunakachel doet er ongeveer half uurtje over om de Tønsauna te verwarmen naar een fijne temperatuur, geniet je daarna nog ruim een uur van een paar saunasessies dan ben je per sessie zo’n drie euro kwijt. Altijd nog een stuk minder dan een dagje in een saunacomplex.