Kan ik ook iets anders dan hout gebruiken om mee te stoken?

We raden je aan om uitsluitend stookhout te gebruiken voor het stoken van de kachel. Het beste kun je beginnen met het aansteken van een wat lichtere houtsoort.

Gebruik geen hout met chemicaliën, kranten of afvalhout. Dat kan voor extra stank en rook zorgen, waar jijzelf en de buren last van kunnen hebben.

Spaanplaten en ander bewerkt of geverfd hout zorgen voor versnelde vervuiling van de kachel en de schoorsteen. Daarnaast kunnen ze giftige stoffen en zware metalen loslaten.

Hout uit de tuin is hoog waarschijnlijk vochtig, waardoor het niet goed brand en extra veel rook en fijnstof afgeeft. Om hout echt droog te krijgen moet het minstens 2 jaar lang drogen. Daarnaast is het zelfs verboden om papier en karton te verbranden, omdat het zoveel rook en vliegas veroorzaakt.

Zorg er dus altijd voor dat je voldoende droog stookhout hebt liggen. Is het toch op en wil je afvalhout gebruiken? Check dan eerst heel goed of het niet geverfd, geïmpregneerd of op een andere manier bewerkt is! En gooi het oud papier gewoon in de blauwe bak.

Hoe je het beste kunt stoken, leggen we je uit in deze video: