Moet ik het hout van de sauna nog verzorgen?

Het is belangrijk om eens in het jaar de houten buitenkant van de sauna een goede onderhoudsbeurt te geven.

Onze Tønsauna's worden gemaakt met materialen die jaren mee zullen gaan. De sauna heeft wel redelijk wat te verduren door de temperatuurwisseling van koud naar warm of regen en wind. Daarom is het belangrijk om toch eens in het jaar de houten buitenkant van de sauna een goede onderhoudsbeurt te geven. Wanneer dit hout namelijk in optimale conditie blijft, heb je langer plezier van de barrelsauna.

Olie of beits

Het is belangrijk dat je alleen de buitenkant van de sauna bewerkt met olie of beits. Hout van een sauna moet kunnen ademen en door het gebruik van houtverf, verliest het hout deze belangrijke eigenschap. Het hout zal geen lucht meer krijgen en zal hierdoor dan ook gaan vervormen. De vochtigheid welke ontstaat binnen de sauna wordt voor een deel afgevoerd door middel van het hout. Het hout geeft het af aan de buitenlucht. Is dit niet meer mogelijk door een verf- of laklaag, dan zal het hout gaan vervormen. Daarnaast werkt het hout van een barrelsauna altijd en zal een verf- of laklaag snel barsten en/of loslaten. Wij adviseren in dit geval altijd onze voorgeschreven olie te gebruiken om uw sauna te behandelen.

Tar Olie

Met de finishing Tar Olie bescherm je de buitenkant van de sauna uitstekend. Deze tar olie wordt geabsorbeerd in het hout. Hierdoor remt dit het effect van rot en verschillende schimmels. Tar Olie geeft het hout een aantrekkelijke donkere kleur en werkt ook nog eens waterafstotend.

Het is bij gebruik van deze finishing tar belangrijk dat hout wat behandeld wordt droog en stofvrij is. Voor dat je het hout voor een tweede keer gaat behandelen met de olie is het belangrijk om het hout licht op te schuren zodat de olie beter het hout in kan trekken. 

Je vindt Tar Olie in onze webshop.

Binnenkant sauna

De sauna’s die je bij Welvaere aanschaft hoeven aan de binnenzijde niet behandeld te worden. Doe je dit namelijk wel dan kan het houtwerk niet meer ademen en is de kans op schimmels vanuit de binnenkant het grootst. Het vocht wat in de sauna geproduceerd wordt kan dan namelijk alleen nog maar door de ventilatie naar buiten en hierdoor ontstaat het rottingsproces.

De binnenkant van de sauna kun je wel onderhouden, door het eens in de maand schoon te maken. Dit kun je doen door met een licht vochtige doek, met Sauna Clean of met alleen water, alles af te nemen. Je kunt hierbij ook eens in het jaar de bankjes licht opschuren. Daarnaast is het aan te raden om altijd met schone voeten de sauna te betreden en met een handdoek op de sauna bankjes plaats te nemen. Hierdoor blijft het uiterlijk van jouw sauna als nieuw!