Op wat voor ondergrond moet de hottub komen te staan?

Een Ducktub hottub kan op verschillende ondergronden staan. Je moet wel met een paar dingen rekening houden.

Wij raden altijd aan om de hottub op een stevige ondergrond te plaatsen. Een gevulde hottub weegt namelijk best wel wat en je wilt niet dat hij wegzakt. Het gewicht hangt af van het model dat jij hebt gekozen. Zo weegt ons lichtste model gevuld met water 940 kg en het zwaarste model 2328 kg. 

Ook is het belangrijk om een ondergrond te kiezen die zo droog mogelijk blijft. Je wil niet dat je hottub op een ondergrond staat waarbij water gemakkelijk ophoopt onder de tub en moeilijk weg kan lopen. Dit is niet goed voor het hout aan de onderkant. 

Let er daarnaast op dat de ondergrond waterpas is. Sowieso zit het natuurlijk minder lekker als de hottub scheef staat, maar ook is het belangrijk dat de hottub en houtkachel op dezelfde hoogte staan. Als dat niet zo is, werkt de natuurlijke circulatie van het water in de kachel niet meer goed. Hierdoor kan de kachel kapot gaan, omdat het zijn hitte niet meer kwijt kan. 

1. Tegels of stenen

Dit is de optie waar de meeste mensen voor gaan. Je weet op deze manier zeker dat de ondergrond stevig is (mits de grond onder de stenen natuurlijk niet aan het wegzakken is) en kunt dit ook redelijk gemakkelijk waterpas krijgen. Je kunt een stukje straat aanleggen op dezelfde hoogte als de rest van de tuin of gaan voor een verhoogd terras. Voor welke stenen of tegels je gaat, is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw smaak en tuinstijl.

2. Gras

Een hottub op een mooi stukje groen gras staat prachtig, maar om ‘m rechtstreeks op het gras te zetten raden we niet aan. Zodra de hottub vol met water komt te staan zal deze in het gras wegzakken. Zeker als het gras vochtig wordt. Ook wil je niet dat de grond direct onder de hottub erg nat en lang vochtig blijft. Zo kan er gemakkelijk schimmel ontstaan en heb je kans dat het hout minder lang mee gaat. Wat je kunt doen is, precies onder de balken constructie waar de hottub op staat, een stenen ondergrond plaatsen. Zo staat de hottub op een harde ondergrond, maar lijkt het of hij gewoon op het gras staat. Dit zorgt voor net iets meer stevigheid en zekerheid dat de hottub mooi op z’n plek blijft staan. Ook kan het water onder de hottub zo makkelijker weglopen.

3. Een houten vlonder

Een hottub op een houten vlonder geeft het een mooie, stijlvolle uitstraling. Je creëert hiermee echt een apart wellnessplekje voor de Ducktub. Daarnaast heeft het ook als voordeel dat de hot tub aan de onderkant goed droog blijft omdat hij een stukje van de ondergrond af staat. Wel kan het hout door het water glad worden. Hier moet je goed mee uitkijken bij het in- en uitstappen.

4. Grind

Je kunt er ook voor kiezen om de Ducktub op grind te zetten. Ook dit heb je weer in oneindig veel soorten en kleuren. Het voordeel van grind is dat het water wat over de hottub heen plonst als je erin gaat zitten of als je de hottub leeg laat lopen, makkelijk tussen het grind kan weglopen. Ook hier is het weer aan te raden om onder de balkenconstructie te zorgen voor een stevige ondergrond. Hierbij kun je denken aan honingraatmatten of tegels zodat de hottub altijd stevig staat.