Je wil natuurlijk zo lang mogelijk genieten van de Tønsauna in je tuin. Daarom is het heel belangrijk dat je zorgt voor een goede ondergrond.
Het belangrijkste voor de ondergrond: hij moet stevig en waterpas zijn
Onze kleinste sauna, de Tønsauna 160, weegt zo’n 680 kg en de grootste, de Tønsauna 400, ongeveer 1020 kg. Je kunt je voorstellen dat als het heeft geregend en de sauna staat rechtstreeks op het gras of op zand, de kans groot is dat hij langzaam wegzakt. Het is nogal een gewicht voor een drassige ondergrond.
Waterpas
De ondergrond moet ook helemaal waterpas zijn. Als de ondergrond niet goed vlak en waterpas is, staan de sloffen van de sauna niet op gelijke hoogte en kan de sauna niet gebouwd worden. Als je dit wel doet, loop je het risico op meer werking van het hout en heb je kans dat bijvoorbeeld de deur niet goed sluit (daarnaast is het ook echt lekkerder om recht te zitten of liggen in de sauna). Om problemen en ongemak te voorkomen is het dus écht belangrijk om hiervoor te zorgen voordat de sauna geplaatst wordt.
Goed om te weten: als je hebt gekozen voor opbouw door onze saunabouwers en dit is niet geregeld op het moment dat de saunabouwers er zijn, moeten we een nieuwe afspraak maken. Hier worden kosten voor in rekening gebracht. Ook kan het zijn dat je hier even op moet wachten. Bij levering van de Tønsauna in zijn geheel of als je ‘m zelf bouwt, vervalt de garantie als blijkt dat de problemen zijn ontstaan door een ondergrond die niet voldoet aan de eisen.
Zo droog mogelijk
Daarnaast is het goed om te kijken of het water goed weg kan lopen en de ondergrond van de sauna relatief droog blijft. Kies je ervoor om de sauna direct op het gras of een andere zachte ondergrond te zetten, is de kans groot dat het water na een regenbui langer blijft staan en de grond lang nat blijft. Dit is niet handig voor het hout aan de onderkant van je sauna.
Kortom, je hebt een stevige bodem nodig waardoor de sauna precies blijft staan op de plek waar je hem hebt neergezet en het hout aan de onderkant lang goed blijft.
Verschillende soorten ondergronden mogelijk
Er zijn verschillende ondergronden mogelijk die kunnen voldoen aan de eisen van een goede ondergrond.
Een terras
De Tønsauna geplaatst op een verhard terras zien we het meest bij onze klanten voorbij komen. Dit is stevig, onderhoudsvriendelijk en praktisch met in- en uitstappen. Naast dat je een terras kunt leggen met stenen, kun je er ook voor kiezen om een fundering te storten.
Tegels onder de houten balken constructie
Onze Tønsauna’s zijn barrelsauna’s: een ronde houten ton op z’n kant. De sauna leunt op een balkenconstructie. Het belangrijkste is dat deze constructie in ieder geval op een stevige ondergrond komt te staan.
Wat we bijvoorbeeld regelmatig zien is dat de sauna op het gras geplaatst wordt, maar dat er onder de balkenconstructie tegels worden geplaatst. Zo heb je groen of een stuk tuin om de sauna heen, maar staat hij wel stevig op een sterke ondergrond.
De Tønsauna op een houten vlonder
Een andere optie is een houten vlonder onder de Tønsauna. Als deze stevig is, met een sterke constructie eronder, is dit een geschikte ondergrond voor jouw buitensauna. Je hebt er natuurlijk wel wat onderhoud aan, maar het geeft het wellnessplekje een mooie luxe uitstraling.
De Tønsauna op honingraatmatten met grind
Als laatste kun je ook kiezen voor honingraatmatten met grind. Door de matten die je onder het grind legt creëer je een stevige ondergrond voor jouw barrelsauna. Als het heeft geregend kan het water makkelijk weglopen en je hebt keuze uit ontzettend veel verschillende soorten en kleuren. Deze optie hebben wij bijvoorbeeld ook in onze Experience Centers in Nijkerk en Deinze.
Waar je verder nog aan moet denken
Heb je de ondergrond gekozen? Dan is het, afhankelijk van wat voor sauna en welke opties je hebt gekozen, belangrijk om voordat hij komt te zorgen voor de elektriciteit. Wanneer je hebt gekozen voor een elektrisch verwarmde sauna heb je bijvoorbeeld krachtstroom nodig. Hier lees je hier verschillende artikelen over.