Voordat jouw Tønsauna geplaatst kan worden, moet je zorgen voor een ondergrond die stevig en waterpas is. Hier kun je meer lezen over verschillende stevige ondergronden waar je voor kunt kiezen.
Weet jij nog niet zeker op de ondergrond van het plekje je in gedachte hebt waterpas is? In dit artikel vertellen we je hoe je kijkt of jouw ondergrond vlak genoeg is.
Grond waterpas maken
Je hebt inzichtelijk gemaakt óf de grond waterpas is. Is dat niet zo? Dan is er nog wat werk aan de winkel. Want hoe zorg je ervoor dat het stuk grond waar de sauna op moet komen wel waterpas is? Dan moet de grond geëgaliseerd worden.
Bestaande verharde ondergrond waterpas maken
Om een bestaande verharde ondergrond waterpas te maken is het nodig om de onderliggende grond aan te passen. Heb je bijvoorbeeld een betegeld terras, kan het betekenen dat je tegels moet optillen en opnieuw moet leggen. Soms is het ook mogelijk om gebruik te maken van een rubberen hamer om voorzichtig op de tegels te tikken en ze in de gewenste positie te brengen.
Heb je aanpassingen gedaan? Herhaal dan de waterpascontrole. Plaats de waterpas weer op de verschillende locaties om te controleren of het nu waterpas is.
Niet-verharde grond waterpas maken
Om te zorgen voor een niet-verharde grond die waterpas is, kun je de onderstaande stappen volgen (ook hier zijn genoeg video’s over te vinden op YouTube).
Stap 1: Je hebt al inzichtelijk gemaakt welke stukken je moet aanpassen om de grond waterpas te maken. Gebruik een grondboor of schop om de grond los te maken. Verwijder eventuele stenen, wortels of andere obstakels die in de weg zitten. Door de grond los te maken, wordt het gemakkelijker om deze waterpas te maken.
Stap 2: Begin met het egaliseren van de grond. Voor gebieden die moeten worden opgevuld, voeg je schone aarde, zand of een geschikt vulmateriaal toe. Gebruik een hark of schep om het vulmateriaal gelijkmatig te verdelen. Voor gebieden die moeten worden afgegraven, gebruik je een schop om de grond te verwijderen tot het gewenste niveau.
Stap 3: Tijdens het egaliseren moet je regelmatig de hoogte controleren met behulp van een waterpas. Plaats de waterpas op verschillende punten en zorg ervoor dat het niveau gelijk is. Pas indien nodig de grond aan door vulmateriaal toe te voegen of af te graven.
Stap 4: Maak gebruik van een trilplaat of een andere geschikte verdichtingsapparatuur (vaak te huren bij de bouwmarkt) om de grond stevig aan te drukken. Hierdoor voorkom je verzakkingen in de toekomst.
Stap 5: Controleer opnieuw de vlakheid van de grond met behulp van de waterpas. Als je nog steeds ongelijkheden ziet, corrigeer ze dan door de grond aan te passen.
Nadat de grond waterpas is gemaakt, kun je beginnen met de aanleg van de verharde ondergrond.
Hulp inschakelen
Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om dit werk zelf te doen. Helaas hebben we niet allemaal twee rechterhanden en groene vingers. Omdat je zo lang mogelijk wilt genieten van de Tønsauna in de tuin, is het belangrijk dat deze voorbereiding goed gebeurt. Zie je het niet zitten? Vraag dan een hovenier of iemand die handig is om je te helpen. En mocht je ergens over hebben, twijfel niet om contact op te nemen met onze klantenservice!
Waarom is een vlakke ondergrond die waterpas eigenlijk nodig?
Als de ondergrond niet goed vlak en waterpas is, staan de sloffen van de sauna niet op gelijke hoogte en kan de sauna niet gebouwd worden. Als je dit wel doet, loop je het risico op meer werking van het hout en heb je kans dat bijvoorbeeld de deur niet goed sluit (daarnaast is het ook echt lekkerder om recht te zitten of liggen in de sauna). Om problemen en ongemak te voorkomen is het dus écht belangrijk om hiervoor te zorgen voordat de sauna geplaatst wordt.
Goed om te weten: als je hebt gekozen voor opbouw door onze saunabouwers en dit is niet geregeld op het moment dat de saunabouwers er zijn, moeten we een nieuwe afspraak maken. Hier worden kosten voor in rekening gebracht. Ook kan het zijn dat je hier even op moet wachten. Bij levering van de Tønsauna in zijn geheel of als je ‘m zelf bouwt, vervalt de garantie als blijkt dat de problemen zijn ontstaan door een ondergrond die niet voldoet aan de eisen.