Waarom zijn de Ducktub kuipen gemaakt van glasvezelversterkt kunststof?

Hottub kuipen zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt glasvezelversterkt kunststof, hout, LDPE, HDPE, Polypropyleen. We leggen de verschillen aan je uit.

Glasvezelversterkt kunststof

Zwembaden en jacuzzi’s worden al jarenlang gemaakt met behulp van glasvezelversterkt polyester. Ook onze hottubkuipen worden gemaakt van dit materiaal. Glasvezel wordt opgebouwd uit verschillende lagen, waardoor een sterk materiaal ontstaat. Hottub kuipen van glasvezelversterkt kunststof zijn vanwege deze reden ook het meest duurzaam en robuust. De kans op scheuren en barsten in dit materiaal is heel klein. Ook worden de glasvezelversterkte kuipen voorzien van meerdere coatings, waaronder een UV-coating. Deze coatings zorgen er ook voor dat de hottub kuipen gemakkelijk schoon te houden zijn en dat er geen aanslag van chloor of water ontstaat. De levensduur van glasvezelversterkte kunststof kuipen is, mits er gebruik is gemaakt van goede ontwikkeltechnieken, zo’n 35 jaar.  


Benieuwd hoe onze kuipen gemaakt worden? Je ziet het in deze video:


Voordelen op een rij:

  • 100% waterdicht
  • Lange levensduur: zo’n 35 jaar
  • Makkelijk schoon te maken met een sopje
  • Weersbestendig
  • Door coatings geen aanslag van water of chloor
  • Toch authentiek gevoel door thermohout rondom de kuip

Houten kuipen

Een volledig houten hottub ziet er qua uitstraling authentiek uit. Wel heeft dit veel onderhoud nodig. Een bad volledig van hout is namelijk een 100% natuurlijk product en dat gaat werken. Wanneer de hottub niet gevuld is gaat het hout uitdrogen. Dit zorgt ervoor dat het hout rondom het bad mogelijk gaat krimpen wat er weer voor zorgt dat er lekkage kan ontstaan. Ook met vochtige weersomstandigheden kan het lastig zijn om de hottub goed te onderhouden. Door de grote groeven die in het hout zitten is de hottub lastig schoon te maken, vuil trekt in het hout en gaat tussen de naden zitten. Vaak kun je een houten hottub maximaal een paar jaar gebruiken voor hij toe is aan vervanging.

 

LDPE

Hottub kuipen van LDPE worden gegoten in een mal voor het creëren van de vorm. Met deze methode hoeft er niet gelast te worden aan de hottub, waardoor de kans op lekkage klein is. Er zit wel heel  veel verschil in kwaliteit bij LDPE. Goedkope varianten van LDPE kunnen zorgen voor een slechte kwaliteit hottub kuip, waardoor er sneller problemen kunnen ontstaan. Je moet ook altijd opletten dat het materiaal niet voor een langere periode blootgesteld wordt aan een hoge temperatuur. Het materiaal kan namelijk smelten. Kuipen van LDPE gaan zo’n 20 jaar mee.

 

HDPE

HDPE hottub kuipen worden op dezelfde manier ontwikkeld als LDPE kuipen. De kuipen worden gegoten in een mal. De kans dat hij gaat lekken is dus klein. Wel is de kristallisatiegraad van HDPE hoger, waardoor het smeltpunt van het materiaal lager is. Het materiaal is dunner, waardoor de kuipen minder goed geïsoleerd zijn. Kans op scheuren is hierdoor ook groter. Mocht er scheuren ontstaan in een HDPE kuip, dan zijn deze niet te repareren. HDPE is voorzien van weekmakers. Deze zorgen voor de elasticiteit van het materiaal. De weekmakers verdwijnen na verloop van tijd, waardoor het materiaal uitdroogt en hard wordt. Barsten en scheuren zullen hierdoor sneller ontstaan.


Polypropyleen

Polypropyleen is gemakkelijk aan elkaar te lassen materiaal, waardoor er vele vormen mogelijk zijn. Het materiaal is relatief erg stijf, maar goed bestand tegen chemische oplosmiddelen. Doordat polypropyleen gelast wordt is de kans op lekkage groter in vergelijking met bijvoorbeeld een glasvezel hottub. Helaas gaan de hottubs gemaakt van polypropyleen meestal niet langer dan 10 jaar mee. 


Welvaere kuipen

De Ducktub kuipen worden dus gemaakt van glasvezelversterkt kunststof. Ze worden gemaakt in de fabriek waar wij mede-eigenaar van zijn: Lingalaid in Estland.  Wanneer de hottub kuipen in de fabriek laag-voor-laag zijn geproduceerd en klaar zijn, worden ze naar Welvaere in Nederland gebracht zodat wij er hottubs van kunnen maken. Doordat de productie van deze kuipen in eigen beheer is hebben wij meer controle over de kwaliteit van de hottub kuipen.