Wat kan ik doen als er teveel rook uit mijn kachel komt?

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jouw buren last hebben van de rook. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het overmatig roken van de kachel.

Allereerst is het belangrijk dat de kachel een goede trek heeft vanaf de bovenkant. Je kunt eerst controleren of er een cirkel van zo’n drie meter vanaf de kachelpijp vrij is. Is dit niet het geval dan kan een verlenging van de kachelbuis al helpen met het oplossen van het rookprobleem.

De vele rook kan ook komen door het gebruik van verkeerd brandhout. Wij raden aan hout te stoken met het FSC of PEFC keurmerk. Stook alleen droog hout met een vochtpercentage tussen de 15 en 22%. Hout dat in de tuin ligt is waarschijnlijk te vochtig. Ook papier, karton, geïmpregneerd of geverfd hout raden wij af!

De manier van hout stoken kan ook invloed hebben op de hoeveelheid rook. Wij raden aan de Zwitserse methode, ook wel omgekeerd stoken, te gebruiken. Bij de Zwitserse methode maak je een piramide van houtblokken, met grote blokken onderop en steeds kleinere blokken richting de top. Het vuur wordt vervolgens aan de bovenzijde aangestoken. Dit zorgt voor een vrijwel volledige verbranding en dus voor weinig rook.

In dit filmpje legt Maayke uit hoe de Zwitserse methode werkt: