Hoe controleer ik of de ondergrond waterpas is?

Voordat jouw Tønsauna geplaatst kan worden, moet je zorgen voor een ondergrond die stevig en waterpas is. Hier kun je meer lezen over verschillende stevige ondergronden waar je voor kunt kiezen. In dit artikel vertellen we je hoe je kijkt of jouw ondergrond vlak genoeg is.

Weet je al dat dit nog niet het geval is? Hoe je hiervoor zorgt lees je hier.

Waarom is een vlakke ondergrond die waterpas eigenlijk nodig?

Als de ondergrond niet goed vlak en waterpas is, staan de sloffen van de sauna niet op gelijke hoogte en kan de sauna niet gebouwd worden. Als je dit wel doet, loop je het risico op meer werking van het hout en heb je kans dat bijvoorbeeld de deur niet goed sluit (daarnaast is het ook echt lekkerder om recht te zitten of liggen in de sauna). Om problemen en ongemak te voorkomen is het dus écht belangrijk om hiervoor te zorgen voordat de sauna geplaatst wordt.

Goed om te weten: als je hebt gekozen voor opbouw door onze saunabouwers en dit is niet geregeld op het moment dat de saunabouwers er zijn, moeten we een nieuwe afspraak maken. Hier worden kosten voor in rekening gebracht. Ook kan het zijn dat je hier even op moet wachten. Bij levering van de Tønsauna in zijn geheel of als je ‘m zelf bouwt, vervalt de garantie als blijkt dat de problemen zijn ontstaan door een ondergrond die niet voldoet aan de eisen. 

Controleer de bestaande ondergrond

De kans is groot dat bij de aanleg van jouw tuin is gedacht aan de afwatering van hemelwater. Dit betekent dat de tuin vaak afloopt en dus niet waterpas is. Daarom is het goed om dit te controleren. Hoe doe je dit?

Bestaande verharde ondergrond controleren

Ligt er al een verharde ondergrond en wil je controleren of deze waterpas is? Dat doe je door een waterpas op verschillende plekken op de tegels, vlonder of andere ondergrond te leggen en te kijken of de bubbel precies in het midden zit. Begin bijvoorbeeld bij een hoek en ga verder naar andere punten langs de randen en in het midden van het terras. De punten waar het niet waterpas is kun je het beste markeren, zodat je hiermee aan de slag kunt. 

Je hebt verschillende soorten waterpassen die je hiervoor kunt gebruiken, een traditionele of laserwaterpas bijvoorbeeld. 

Niet-verharde grond controleren

Ligt er nog niets en wil je weten of de grond waar je tegels, een vlonder of grind op wil plaatsen waterpas is? Dat kan op verschillende manieren. 

Je kunt bijvoorbeeld op verschillende plekken op het oppervlak een lange plank neerleggen en daar een waterpas op leggen zodat je kunt kijken of de bubbel precies in het midden zit. De punten waar het niet waterpas is kun je het beste markeren, zodat je hiermee aan de slag kunt. 

Het is ook mogelijk om om dit met paaltjes en een draadwaterpas te meten. Volg daarvoor onderstaande stappen. 

Stap 1: steek een piketpaaltje in elke hoek of rand van het stuk grond dat je wilt controleren. Handig is om de paaltjes 50 cm achter de geplande omtrek te plaatsen. Dan heb je, mocht het nodig zijn, genoeg ruimte om te werken zonder dat je de paaltjes moet verplaatsen (de saunabouwers hebben die ruimte trouwens ook nodig om de sauna heen om hem op te bouwen). 

Stap 2: je gaat inzichtelijk maken waar de grond nog niet waterpas is. Dit doe je door de paaltjes met een strakgespannen touw (onderaan) te verbinden (tip: zoek even een video op YouTube waar dit uitgelegd wordt).

Stap 3: bevestig een draadwaterpas in het midden van het eerste stuk touw. Dit vraagt wat voorzichtigheid, je wilt niet een van de paaltjes er per ongeluk uittrekken.  Als je de waterpas hebt geplaatst, schuif je uiteinden van de draad omhoog of omlaag totdat de bel van de waterpas precies in het midden zit. Pas elk deel van de draad aan zodat elk deel helemaal waterpas hangt.

Grond waterpas maken

Blijkt er uit jouw metingen dat de grond niet waterpas is? Hier lees je hoe je hier wel voor kunt zorgen.