Mijn water is vies, wat kan ik hier tegen doen?

Troebel water, een vies geurtje, groen water, vliesjes in het water, algen, slijmerig water en slierten in het water. Lees hier wat je kunt doen als oplossing.

Troebel water, een vies geurtje, groen water, vliesjes in het water, algen, slijmerig water en slierten in het water. Dit is iets wat je liever niet wilt. Voorkom dit door de waardes van het water altijd te checken. Water schoonhouden doe je in principe op de volgende manier: waardes meten, schoonmaak spullen gebruiken zoals chloor en/of Aquaclean, regelmatig backwashen en het filtermedium tijdig vervangen. Of je voegt een chloorshock toe. 

 

Mijn water is troebel

Is het water in de hottub troebel? Dat kan verschillende oorzaken hebben en wordt ook op verschillende manieren opgelost. 

  1. Niet genoeg of vuile filtratie: controleer of het filter werkt en voldoende aan staat (wij raden 24 uur filtratie per dag aan). En reinig het filter door een backwash uit te voeren en eventueel het glas in het filter te vervangen.
  2. Het water is niet in balans: test het water met een teststrip, het kan namelijk zijn dat het water niet in balans is en los dit op met bijvoorbeeld chloor en Aquaclean. 

Mijn water ruikt chemisch

Wanneer er een chemische geur van het water afkomt, komt dit waarschijnlijk omdat je teveel chloor gebruikt. Leg de afdekking helemaal open, activeer indien aanwezig het jetsysteem en laat het ten minste 30 minuten aan staan en luchten. Test het water en zorg er voor dat je pas weer in de hottub stapt als het chloorgehalte lager is dan 5 ppm voordat je weer in de hottub plaats neemt. Je kunt ook het water gedeeltelijk of helemaal verversen. 


Mijn water heeft een muffe geur

Wanneer je water een muffe geur heeft, betekent dit dat je te weinig ontsmettingsmiddel gebruikt of dat er een bacterie aanwezig is in het water. Dit kun je oplossen door ervoor te zorgen dat het water weer de juiste waardes krijgt door bijvoorbeeld chloor toe te voegen. Heb je echt een bacterie in het water dan moet je het water een chloorshock geven. 


Ik heb schuim op mijn water of mijn water heeft een melkachtige kleur

Wanneer je schuim op je water hebt kan dat verschillende oorzaken hebben en wordt ook op verschillende manieren opgelost. 

  1. Hoge concentratie aan lichaamsoliën, lotions of zeep die in het water terecht zijn gekomen: Pas de pH-waardes en het chloorgehalte aan indien nodig. Helpt dit niet? Ververs het water dan gedeeltelijk of volledig. Dit kun je ook voorkomen door voordat je in de hottub stapt goed te douche,=n. 
  2. Lage waterhardheid; verhoog de waterhardheid tot 150-400 ppm. 


Ik heb groene, donkere of witte algen in mijn water

Heb je algen in het water van je hottub? Of voelt het water slijmerig? Dan kan dit komen door een te laag chloorgehalte in het water of een te hoge pH waarde. Maak eventuele aanpassingen in het water met behulp van pH-min en voeg chloor toe indien nodig. 

Werkt dit niet? Dan moet je een chloorshock toe passen aan het water. Hoe je dat doet, lees je hier.