Welke stappen kent een saunasessie?

Een perfecte saunasessie bestaat uit een aantal stappen.

Douchen
Een saunagang begint altijd met een warme douche. Hygiëne is in de sauna erg belangrijk. En zo begin je de saunasessie fris en schoon!

Afdrogen
Om de hete lucht op je huid te kunnen toelaten is het belangrijk dat je jezelf goed afdroogt. Wanneer je nat de sauna in gaat, dan wordt het zweten tegengehouden.

Warm voetenbad (5 tot 10 minuten)
Heel belangrijk is dat je voordat je de sauna in gaat, zo'n vijf tot tien minuten met je voeten in een warm voetenbad gaat. Middels het warme water wordt het bloed in de voeten op een hogere temperatuur gebracht en daarmee het lichaam voorbereid op de sauna. De haarvaten worden via het zenuwstelsel verwijd.

De saunasessie (6 tot 15 minuten)
Beginnend kun je op de onderste bank plaatsnemen. Zitten of liggen, wat je zelf fijn vindt, maar met je voeten op gelijke hoogte als je billen. Hierdoor warmt je lichaam gelijkmatiger op. Geoefende saunagangers klimmen vaak naar de hogere banken om daar te gaan zitten of liggen. Leg altijd een handdoek of badlaken neer om op plaats te nemen.

De minimale saunaduur is 6 minuten. Dit is nodig om alle poriën goed te laten openen zodat al je zweetklieren hun werk kunnen gaan doen. Zou je deze tijd niet afwachten dan is er een kleine kans op warmtestuwing omdat het lichaam de opgenomen warmte nog niet kan afvoeren.

De maximaal aanbevolen tijd is 15 minuten, waarvan je de laatste 2 minuten zittend, meestal op de onderste bank doorbrengt. Vooral als je gelegen hebt zou je namelijk duizelig kunnen worden. Door even te gaan zitten kan het lichaam weer aan de verticale houding wennen.

Koud luchtbad (1 tot 5 minuten)
Na het warme luchtbad in de sauna kun je nu heerlijk op je gemak afkoelen in de buitenlucht. Ga even rustig zitten of een stukje lopen.

Koud afspoelen
Als je geen meer in de buurt hebt, kun je eerst een koude douche nemen. Ook wordt de afkoelslang veel gebruikt. Begin bij je linkervoet en werk dan langzaam omhoog. Nadat al het zweet afgespoeld is kan er een koud dompelbad genomen worden. Het is erg belangrijk dat je goed afkoelt!

Warm voetenbad (5 tot 10 minuten)
Een saunagang eindigt altijd weer met een voetenbad. Op deze manier kan je lichaam weer goed opwarmen na het afkoelen.

Rusten
Voordat je alles kunt herhalen moet je goed uitrusten en vooral goed drinken. In de sauna verlies je namelijk veel vocht en dit moet weer aangevuld worden.