Wat zijn de beste houtsoorten om te grillen?

Hardhout is de beste keuze om te gebruiken als je met een houtgestookt vuurtje gaat grillen. Deze houtsoorten produceren de beste smaak.

Hardhout is de beste keuze om te gebruiken als je met een houtgestookt vuurtje gaat grillen. Deze houtsoorten produceren de beste smaakbeleving. 


Denk aan de volgende houtsoorten:

  • Appelhout
  • Kersenhout
  • Hickory
  • Eikenhout
  • Esdoorn hout

Appelhout

Appelhout is een van de beste houtsoorten om te grillen. Appelhout heeft een aangename, fruitige en licht zoete smaak. Bijna elk vlees, zoals biefstuk, varkenskarbonades, kip, lamsvlees, enzovoort, kan worden gegrild met appelhout.


Applewood is een fantastische keuze als je je gerecht een subtiele fruitige smaak wilt geven. Om de smaak te versterken, mengt u appelhout met andere houtsoorten.


Kersenhout

Kersenhout is de op één na beste keuze om te grillen. Kersenhout heeft een aangename, fruitige smaak die lijkt op appelhout. Biefstuk is het beste voedsel om te grillen met kersenhout. Na het grillen kan de rook van kersenhout het vlees een donkere bronskleur geven.


Hickory 

Omdat hickory hout een sterke rooksmaak heeft, kun je er bijna alles mee barbecueën. Het grillen van rundvlees, varken en gevogelte met hickory hout is bijzonder goed.


Het nadeel van hickory hout is dat het bij verbranding veel rook produceert. Gebruik dit hout daarom niet lang op de barbecue.


Eikenhout

Eikenhout is ook een fantastisch grill hout. Het heeft een sterkere smaak dan appelhout, maar is minder intens dan hickory hout. Als gevolg hiervan kun je er elk voedsel mee grillen. Eikenhout heeft geen zoete smaak. Je kunt het mengen met andere houtsoorten om een vleugje zoetheid te geven.


Esdoorn hout

Kies esdoornhout als je hout wilt met een milde en zoete smaak. Esdoorn past goed bij varkensvlees, groenten en gevogelte. De smaak van esdoornhout is daarentegen nogal zwak. Als je de voorkeur geeft aan een sterkere smaak, moet je een andere houtsoort gebruiken.


Welke houtsoorten kun je beter niet gebruiken om op te grillen?

Blijf bij het grillen uit de buurt van zachte en harsachtige houtsoorten zoals dennen, ceder en cipres. Het hoge terpentijn- en sap gehalte van deze houtsoorten kan het gerecht een onaangename smaak geven. Bovendien bedekken ze de maaltijd met een roetlaag als deze eenmaal is verbrand.